Veelgestelde vragen
Een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) is een digitale omgeving (een website of app) waar gebruikers gratis en digitaal hun eigen medische en gezondheidsgegevens kunnen verzamelen, beheren en uitwisselen. Dit alles op één veilige online plek.
Een PGO is te vergelijken met het patiëntenportaal van jouw ziekenhuis of huisarts. Het voordeel van een PGO is dat al jouw medische gegevens (afkomstig van de verschillende zorgaanbieders waar jij staat ingeschreven) op één plek bij elkaar gebracht kunnen worden.
Omdat een PGO gekoppeld is met bijvoorbeeld jouw apotheek, fysiotherapeut, ziekenhuis of huisarts, kun je in de PGO jouw gegevens bekijken die bekend zijn bij deze zorgverleners. Je hoeft dus niet meer naar de website of het portaal van iedere zorgaanbieder om daar jouw gegevens te bekijken. Wel zo gemakkelijk.
Meer weten over het verschil tussen een PGO en een patiëntenportaal? Bekijk dan de video gemaakt door de Patiëntenfederatie Nederland.
VitaalBank is een digitale omgeving waar je jouw gezondheidsgegevens veilig kunt verzamelen, bekijken en delen. Als gebruiker krijg je een persoonlijke digitale kluis waarin jij jouw gegevens veilig kunt opslaan. Jij hebt de touwtjes in handen:
- Verzamel jouw medische en gezondheidsgegevens op één plek;
- Haal digitaal je gegevens op bij jouw huisarts, bij het ziekenhuis of bij een andere zorgverlener waar jij onder behandeling bent of bent geweest;
- Verzamel en sla aanvullende gezondheidsinformatie op vanuit aangesloten apps;
- Bekijk je gegevens en geef anderen toestemming om jouw gegevens te gebruiken of bekijken als dit nodig is.
Waar andere PGO’s medische gegevens alleen maar uitwisselen via het MedMij-stelsel, heeft VitaalBank deze veilige ‘data-infrastructuur’ uitgebreid. Bij VitaalBank is het niet alleen mogelijk om medische gegevens veilig uit te wisselen met zorgaanbieders (jouw zorgverleners). Het is namelijk ook mogelijk om deze gegevens veilig uit te wisselen met aangesloten partner apps. Dit gebeurt uiteraard alleen met jouw toestemming.
VitaalBank heeft zowel de MedMij- als de NEN7510-certficering, dit betekent dat wij voldoen aan de hoogste veiligheidsstandaarden binnen de gezondheidszorg. Zo zijn jouw medische gegevens altijd veilig.
Op dit moment zijn nog niet alle functies beschikbaar binnen VitaalBank. Ben je benieuwd naar wat er nu al mogelijk is met VitaalBank? Wij vertellen je er hier meer over.
Iedere persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) biedt gebruikers de mogelijkheid om medische en gezondheidsgegevens te verzamelen, beheren en uitwisselen via het MedMij-stelsel. Sommige PGO’s bieden daarnaast nog enkele diensten aan, zoals bepaalde (chronische) zorgprogramma’s.
Wij willen echter dat VitaalBank er voor iedereen is: voor alle gezonde mensen, alle mensen die tijdelijk in de ziekenboeg liggen en alle mensen met een chronische aandoening. Onze kracht ligt niet in het ontwikkelen van aanvullende diensten voor een specifieke doelgroep. Wij geloven dat er andere partijen zijn die daar meer kennis en kunde in hebben.
Bij VitaalBank hebben we daarom een open data-infrastructuur ontwikkeld. Dat wil zeggen dat wij het voor andere organisaties mogelijk maken om op een veilige manier gebruik te maken van jouw medische gegevens. Mits jij daar toestemming voor geeft. Door samen te werken met andere organisaties streven we ernaar om waardevolle diensten voor iedereen te kunnen bieden.
Bij VitaalBank kun je:
- Jouw medische en gezondheidsgegevens ophalen bij jouw zorgverleners;
- Jouw gezondheidsgegevens bekijken op één centrale plek;
- Andere organisaties toestemming geven om jouw gegevens te gebruiken én deze toestemming weer intrekken indien gewenst;
- Gebruik maken van apps/diensten van organisaties en partners die op VitaalBank zijn aangesloten.
Wat houdt het in als organisaties of partners zijn aangesloten op VitaalBank? Apps die zijn aangesloten op VitaalBank hebben een zogeheten ‘data-verbinding’ met VitaalBank. Dit betekent dat VitaalBank (met jouw toestemming) gegevens naar deze apps kan sturen, waarna apps deze gegevens kunnen gebruiken om diensten te personaliseren, en dat de apps eventueel ook weer nieuwe gegevens naar VitaalBank kunnen sturen.
Nog niet alle functies zijn nu al beschikbaar. Wil je meer weten over de huidige en toekomstige functies van VitaalBank? Bekijk dan eens deze pagina, waar we alle functies van VitaalBank bespreken.
Ja, VitaalBank is veilig. Wij dragen grote zorg voor een goed beveiligde toegang tot persoons- en medische gegevens. Daarom voldoet ons informatiebeveiligingsbeleid altijd aan de laatste certificeringen. Zo voldoen wij aan de hoge eisen van de MedMij-certificering. Een label dat aangeeft dat de uitwisseling van gezondheidsgegevens bij VitaalBank veilig en betrouwbaar gebeurt. Ook zijn wij in het bezit van de laatste NEN 7510-certificering en voldoen wij structureel aan de hoogste norm van informatiebeveiliging.
Dit zie je ook terug in onze registratie- en inlogmethodes: met behulp van iDIN identificeren we jou als gebruiker. Daarnaast is jouw account extra beveiligd door gebruik te maken van 2-factor-authenticatie bij het inloggen. Meer weten over onze registratiemethode? Lees hier meer.
MedMij is een manier waarop persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s) gegevens uit kunnen wisselen met (zorg)organisaties. MedMij maakt spelregels voor deze uitwisseling. Persoonlijke gezondheidsomgevingen en organisaties die het MedMij-label dragen, moeten zich aan deze spelregels houden. Het betekent dat zij op een door MedMij goedgekeurde manier gegevens met elkaar uitwisselen en met deze gegevens omgaan: veilig en betrouwbaar. In de MedMij-gebruikersvoorlichting vind je nog meer antwoorden op enkele veelgestelde vragen over MedMij.
Ja, VitaalBank is gratis. Je hoeft niet te betalen om gebruik te kunnen maken van VitaalBank. Er zijn dus geen kosten verbonden aan het ophalen, bekijken en delen van jouw gezondheidsgegevens.
Het kan wel zo zijn dat apps of diensten die gebruik maken van VitaalBank kosten in rekening brengen.
Nee, dit is nu nog niet mogelijk, maar gaat wel mogelijk worden! Benieuwd naar wat er binnenkort nog meer mogelijk is, bekijk dan onze toekomstroute.
Wil je weten welke stappen je moet doorlopen bij het aanmaken van een account? Dat hebben we hier voor je uitgewerkt.
Stap 1: Identificeer jezelf via iDIN
Stap 2: Kies je wachtwoord en vul je email in.
Stap 3: Bevestig je e-mail
Stap 4: Koppel een authenticator app
Stap 5: Haal je medische gegevens op!
Om een account aan te kunnen maken heb je het volgende nodig:
- Jouw persoonlijke internetbankieren app óf jouw bankpas inclusief de bijbehorende ‘reader’ van jouw bank. Deze reader wordt ook gebruikt bij internetbankieren;
- Een mobiele telefoon.
- Toegang tot je e-mail.
Wil je meer weten over het aanmaken van een account? Bekijk dan hier hoe het werkt en wat je nodig hebt.
IDIN is een dienst van de banken in Nederland. Via iDIN kunnen consumenten zich bij andere organisaties, zoals VitaalBank, identificeren met de veilige en vertrouwde inlogmoddelen van hun eigen bank. Belangrijk om te weten, is dat je hiermee niet jouw bankgegevens deelt.
Waarom maken wij gebruik van iDIN? Bij VitaalBank staat veiligheid voorop. Daarom willen wij graag zekerheid over de identiteit van onze gebruikers. Met iDIN kan jij jouw identiteit bevestigen. Zo weten wij zeker dat jij de persoon bent die je zegt te zijn. Zo garanderen we dat onze digitale omgeving, inclusief jouw account, goed beveiligd is.
Wil jij weten hoe iDIN werkt en wat voor informatie je deelt via iDIN? Bekijk dan hier onze informatie over iDIN.
Je kunt gebruik maken van iDIN als jouw bank deze mogelijkheid biedt. Op dit moment kun je van iDIN gebruik maken als je klant bent bij één van de volgende banken.
Kijk op de site van iDIN om op de hoogte te blijven van de banken die zijn aangesloten.
Ja, je kunt jouw account en gegevens permanent uit VitaalBank verwijderen. Maak je gebruik van een van de apps van onze partners? Dan kan het zijn dat er bij deze app(s) nog gegevens zijn opgeslagen. Die gegevens worden niet automatisch verwijderd en zul je in de app zelf moeten verwijderen.
Let op: het kan zijn dat je met het verwijderen van je account ook de toegang tot bepaalde apps verliest die aan je VitaalBank-account zijn verbonden. Als je later besluit om opnieuw gebruik te gaan maken van VitaalBank, zul je een nieuw account moeten aanmaken en al je gegevens opnieuw moeten laden.
Ga naar Instellingen –> Persoonlijke instellingen. Op dit scherm zie je een knop waarmee je jouw VitaalBank-account kunt verwijderen. Zie je deze mogelijkheid nog niet? Stuur dan een e-mail naar info@vitaalbank.nl met het verzoek om jouw account te verwijderen. We helpen je dan graag verder.
Bij het verwijderen van je account worden al jouw gegevens bij VitaalBank verwijderd. Echter, het kan zijn dat gegevens die eerder al eens zijn gedeeld met aangesloten partijen, nog bij die partijen zijn opgeslagen. Indien je ook daar je gegevens verwijderd wilt hebben, moet je direct contact opnemen met de betreffende partijen. Deze partijen zullen na het verwijderen van je VitaalBank-account ook geen nieuwe gegevens meer kunnen ophalen bij VitaalBank.
Op dit moment is het mogelijk om jouw huisartsgegevens op te halen. Dit houdt in dat jij jouw medisch dossier of medische dossiers kunt ophalen bij jouw vorige en huidige huisarts(en).
Jouw huisartsgegevens kunnen de volgende informatie bevatten:
- Actuele episodes: onderwerpen waarvoor je momenteel bij de huisarts onder behandeling bent
- Afgesloten episodes: onderwerpen waarvoor je in het verleden bij de huisarts bent geweest
- Actuele medicatie
- Medicatie-overgevoeligheid
- Labuitslagen en -resultaten over de laatste veertien maanden
- E- en P-regels (de Evaluatie en het Plan) van het consult vastgelegd na invoering van online inzage
- Vastgelegde correspondentie tussen jouw huisarts en andere zorgverleners, zoals verwijsbrieven of brieven van medisch specialisten
De groep zorgaanbieders die via het MedMij stelsel medische gegevens kan uitwisselen is zich wel aan het uitbreiden. Een groeiende groep zorgaanbieders kan al veilig verbinden met PGO’s. Op dit moment is de voornaamste bron van medische gegevens echter nog de huisartspraktijk.
Binnenkort zal het mogelijk worden om ook andere gegevens op te halen. Benieuwd welke gegevens binnenkort beschikbaar komen? Bekijk dan onze toekomstroute.
Het ophalen van gegevens is heel eenvoudig.
Stap 1: Kies jouw zorgaanbieder (bijvoorbeeld jouw huisartsenpraktijk).
Stap 2: Je wordt doorverwezen naar de pagina van jouw zorgaanbieder. Hier word je gevraagd om in te loggen met DigiD. Door met DigiD in te loggen maak je je bekend bij je zorgverlener.
Stap 3: Geef toestemming om jouw medische gegevens te delen met VitaalBank.
Stap 4: Je keert terug naar VitaalBank waar jouw medische gegevens beschikbaar zijn.
In de toekomst is het de bedoeling dat iedere zorgaanbieder (ziekenhuis, apotheek, huisarts) gekoppeld is aan deze infrastructuur: de infrastructuur die een veilige uitwisseling van medische gegevens mogelijk maakt. Op dit moment zijn dat voornamelijk de huisartsenpraktijken. De kans is dus groot dat je nu al bij jouw huisarts jouw medische gegevens op kunt halen. Benieuwd wanneer je ook bij andere zorgverleners jouw gegevens op kunt halen? Bekijk dan hier de planning.
Door in te loggen met je DigiD kunnen zorgverleners je identificeren. Je logt dus in met jouw DigiD zodat de zorgaanbieder zeker weet dat de juiste persoon jouw gegevens ophaalt. Het is daarom belangrijk om altijd je eigen DigiD te gebruiken.
In het begin zullen nog niet alle zorgaanbieders gekoppeld zijn aan de MedMij infrastructuur die een veilige uitwisseling van medische gegevens mogelijk maakt. Staat jouw zorgverlener er niet tussen? Dan maakt jouw zorgverlener de uitwisseling van medische gegevens waarschijnlijk nog niet mogelijk. Informeer in dat geval bij jouw zorgverlener wanneer dit mogelijk is.
Aangesloten apps kunnen via VitaalBank toestemming vragen om bepaalde gegevens van jou te bekijken of te gebruiken. Als je dit verzoek ontvangt kun je zelf bepalen welke gegevens je wel of niet wil delen. Vervolgens klik je op ‘Akkoord’. Vaak keer je daarna vanuit VitaalBank terug naar de app die het verzoek had ingediend.
Dit proces beschrijven we ook in dit artikel.
Ga naar ‘Instellingen’ –> ‘Toestemmingen’. Hier wordt per organisatie weergegeven welke toestemmingen jij hebt gegeven: welke gegevens zij mogen inzien. Bij het selecteren van een organisatie of app krijg je een lijst te zien met alle organisaties (of apps) die jouw toestemming hebben om jouw gegevens te gebruiken. Je kunt ook zien voor welke gegevens je deze toestemming hebt gegeven.
Ga naar ‘Instellingen’ –> ‘Toestemmingen’. Hier wordt per organisatie weergegeven welke toestemmingen jij hebt gegeven: welke gegevens zij mogen inzien. Deze toestemmingen kun je intrekken (per ‘data-categorie’) door op de oranje pijl met het witte kruisje te klikken. Het is ook mogelijk om alle toestemmingen voor een bepaalde organisatie of app in één keer in te trekken. In dat geval klik je onderaan het scherm op ‘alle toestemming intrekken’.
Het is alleen mogelijk om jouw toestemming in te trekken voor het gebruik van data door een derde partij (bijvoorbeeld een aangesloten app). Als je bepaalde toestemmingen voor een app intrekt zal deze mogelijk niet meer goed functioneren. De eerstvolgende keer dat je gebruik maakt van de app kan het zijn dat er opnieuw toestemming wordt gevraagd om jouw gegevens te gebruiken.
Als je de door jou gegeven toestemming aan een derde partij intrekt, blijven je gegevens wel in VitaalBank opgeslagen. Zijn er voorheen al gegevens met deze aangesloten partij gedeeld en wil je ze uit hun app/database verwijderd hebben? Dan moet je dit via de partij zelf regelen.
Als je al eerder gegevens hebt opgehaald bij je huisarts, en dit nog een keer doet, dan kan het zijn dat zowel je oude als nieuwe gegevens beide in VitaalBank staan. Hierdoor kan het voorkomen dat bepaalde informatie er dubbel in staat.
Huisarts-gegevens worden altijd als geheel opgehaald, niet alleen de nieuwste informatie. Hierdoor kan het voorkomen dat dezelfde gegevens, meerdere keren in VitaalBank staan.
Dit komt niet bij iedereen voor, alleen bij een aantal huisarts-computersystemen. Dit heeft te maken met de manier waarop wij deze gegevens ontvangen.
Dit is een bekend probleem van het MedMij netwerk. Wij kunnen hier zelf niks aan doen.
Om privacy- en veiligheidsredenen, kunnen wij niet automatisch jouw huisartsgegevens onderzoeken om dubbele kopieën te verwijderen.
Je kan deze data momenteel nog niet zelf verwijderen, daar werken we aan!
Ja, dit kan zeker. Ga naar Instellingen –> Persoonlijke instellingen. Daar kun je jouw portabiliteitsrapport downloaden. Dit document heb je nodig om jouw gegevens over de brengen naar een ander PGO. In het andere PGO kun je met behulp van het portabiliteitsrapport alle gegevens ophalen die voorheen in VitaalBank waren opgeslagen. Kijk op de website van het door jouw gekozen PGO om te kijken hoe zij dit precies regelen.
Let op: de medische gegevens die je hebt opgehaald bij jouw zorgverleners kun je zeker overbrengen naar een ander PGO. Het kan wel zijn dat andere gegevens, bijvoorbeeld van aangesloten apps of wearables, niet overgebracht kunnen worden.
Ervaar je technische problemen, ontvang je een foutmelding, of werkt VitaalBank niet? Neem dan contact met ons op via hulp@vitaalbank.nl. Wij gaan dan direct aan de slag om het op te lossen.
Ben je jouw wachtwoord vergeten? Ga dan naar het inlogscherm van VitaalBank. Klik op “Wachtwoord vergeten?”. Je wordt vervolgens gevraagd om jezelf opnieuw te identificeren via iDIN. Daarna kun je een nieuw wachtwoord instellen. Nadat je jouw nieuwe wachtwoord hebt ingesteld keer je terug naar het inlogscherm. Daar kun je vervolgens inloggen met je nieuwe wachtwoord.